This project has been funded with support from the European Commission. This com- munication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Interkulturális adaptáció

Felelős: Művészeti módszerek a társadalmi befogadásért kutatócsoport, Madridi Complutense Egyetem

Az ARIADNE program elméleti keretei alapján kifejlesztett dokumentációt, elméleti háttéranyagokat és beszámolókat mindazok hasznos eszközként forgathatják, akik a migránsokkal kapcsolatos művészeti intervenciókat kívánnak megvalósítani. A kialakított anyagok különböző perspektívákat kínálnak az érintett területekkel kapcsolatban, ugyanakkor kiterjednek a kreatív megközelítésekre (művészetek, tánc, színház), valamint a pszichoszociális megközelítésre is.

1. Cikk –és bibliográfia gyűjemény 

A konzorcium valamennyi tagja tanulmányokat, cikkeket, könyveket és egyéb dokumentációt állított össze, hogy az így kialakított elméleti háttér és szakirodalmi áttekintés megfelelő megközelítést kínáljon a migránsokkal folytatott munka, illetve a művészeten eszközével támogatott adaptáció megalapozására.

2.  A teljes dokumentáció alapján egy cikk –és bibliográfia gyűjeményt  hoztak létre, amely a következő részekből áll:

1.  Társadalmi kérdések:

1.1 Általános kérdések

1.2 Európai társadalmi dimenziók

1.3 Posztkoloniális elmélet

1.4 A társadalmi nem (gender) kérdései

2.  Művészetek

2.1 A művészet társadalmi alkalmazásai

2.2. A művészet egyéb aspektusai

3.   A kultúrákon átívelő megközelítés

3.1 Fókuszban az elmélet

3.2 Fókuszban a gyakorlat

 4.  Oktatás 

3. Az Ariadne konzorciumi együttműködés keretében megírt cikkek

A kutatási fázisban a konzorcium tagjai saját cikkeket készítettek olyan témákban, mint a művészet és az alkalmazkodás, illetve az interkulturális tanulás. A cikkek absztraktjai alább olvashatók:

Cikkek absztraktjai