This project has been funded with support from the European Commission. This com- munication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Művészeti intervenció


Felelős: Momentum Arts

Az Ariadne projektpartnerek 11 x 30 órányi művészeti workshopot szerveztek, hogy felmérjék, milyen hatást gyakorol a művészet az újonnan érkező bevándorlók alkalmazkodására. A minta workshopokra 2011 júliusa és 2012 áprilisa között került sor, kurzusonként 10-15 bevándorló, köztük menekültek és menedékkérők részvételével; a worshopok nyitottak a befogadó ország lakosai előtt is.

A minta workshopokon különböző művészeti formák kaptak szerepet: kreatív írás, tánc, kreatív filmkészítés, fórumszínház és vizuális művészetek. A művészet segítségével a résztvevők számára egy biztonságos tér nyílt meg, amelyben elmélyülten reflektálhattak többek között a kultúrsokk, az identitás és az összetartozás élményének kérdéseiről. A művészi folyamat, alkotások, előadások hozzájárultak a a résztvevők beilleszkedéséhez. Interjúk és kérdőívek révén a résztvevők kvalitatív kutatásban is részt vettek.  
 
Az intervenciók során nyert tapasztalatokat felhasználtuk a migránsokkal foglalkozó kutatások és értékelések módszertanának továbbfejlesztésében. A Nagy-Britanniában, Görögországban, Magyarországon és Franciaországban párhuzamosan végzett munka gyarapította a közös tudást, amennyiben a partnerek közötti tapasztalatcsere révén mindenki mélyebb ismereteket szerezhetett az egyes partnerszervezetek munkájáról és a területen kifejlesztett jó gyakorlatokról. A mintaprojektek eredményeire többek között egy online kézikönyv, egy trénerképző kurzus a művészet és az adaptáció témakörében, valamint egy konferencia épült, amit hosszú távú ismeretterjesztő munka követ majd.

 

Workshop vázlatok:

Osmosis Fórum Színház Workshop

UCM Madrid a Akció-Kreáció

Artemisszió Fórum Színház

Artemisszio Kreatív Média

Momentum Arts - Mi az otthon?

Elan Interculturel - Adaptáció művészete 

Elan Intercultural - Ecrire sa photographie

 

Módszertani leírások:

Osmosis Fórum Színház Workshop

UCM Madrid Akció Kreáció

Artemisszio Fórum Színház

Artemisszio Kreatív Média

Momentum Arts - Mi az otthon?

Elan Interculturel - Adaptáció Művészete 

Elan Intercultural - Ecrire sa photographie