This project has been funded with support from the European Commission. This com- munication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

To Προγραμμα Αριάδνη

Τέχνες και Διαπολιτισμική Προσαρμογή

Διάρκεια: 01.01.2011 – 31.12.2012

 

Εκτιμάται πως σήμερα υπάρχουν 69,8 εκατομμύρια μεταναστών στην Ευρώπη, που αντιστοιχεί στο 9,5 τοις εκατό του πληθυσμού σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Ενώ οι πορείες και οι εμπειρίες τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, συχνά αντιμετωπίζουν ορισμένες κοινές προκλήσεις όπως το στρες, το άγχος, η απώλεια της αυτοεκτίμησης και η δυσκολία κοινωνικοποίησης. Κατά συνέπεια πολλοί μετανάστες στην Ευρώπη εξακολουθούν να δέχονται διακρίσεις, αν όχι να περιθωριοποιούνται. Η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής, κινητοποιώντας την κοινωνική και καλλιτεχνική δημιουργικότητα του ατόμου, καθώς ενισχύει τον σχηματισμό κοινωνικών δεσμών. Ωστόσο, οι θεωρίες για το πως η καλλιτεχνική διαμεσολάβηση διευκολύνει την προσαρμογή δεν έχουν συστηματοποιηθεί, οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται σπάνια αξιολογούνται επιστημονικά και τα προγράμματα που υλοποιούνται δε συγκεντρώνονται, κάνοντας τις πρωτοβουλίες να μοιάζουν μεμονωμένες.

Θέλοντας απαντήσουμε στις παραπάνω ανάγκες, μέσα από αυτή τη συνεργασία (στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig) σκοπεύουμε:

1)Να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες που βασίζονται στην τέχνη,
α. Συστηματοποίηση θεωριών για το πώς η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τη διαπολιτισμική πορεία
β. Προσδιορισμός καλών πρακτικών

2)Να εμπλουτίσουμε τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας
α. Προσαρμόζοντας,  μεταφέροντας, αναπτύσσοντας νέες προσεγγίσεις κατάρτισης βασισμένες σε διάφορες μορφές τέχνης (χορός, θέατρο, εικαστικά, περιβαλλοντική τέχνη κ.α.).
β. Αναλύοντας τις μεθοδολογίες  και κάνοντας χρήση επιστημονικών εργαλείων

3)Να αξιοποιήσουμε τη μεθοδολογία προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη και πέρα από τη διάρκεια του προγράμματος:
α. Εκπαίδευση εκπαιδευτών για τον πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων
 Κατασκευή δικτυακής πύλης για την προώθηση των μεθόδων που διευκολύνουν τη διαπολιτισμική προσαρμογή
γ. Έκδοση ενός εγχειριδίου που περιλαμβάνει τις θεωρίες, τις πρακτικές, τα αποτελέσματα
δ. Δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος στη δικτυακή πύλη.

Συνεργάτες

Elan Interculturel, Γαλλία

Fondation Artemisszio, Ουγγαρία

Momentum arts, Αγγλία

Osmosis- Centre for the Arts and Intercultural Education, Ελλάδα

TAN Dance Ltd., Αγγλία

UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID, Ισπανία